HTML

Megérdemeljük

Kedves Olvasó, üdvözlöm. Rólunk szól ez az oldal. Önről és rólam, a családjainkról, a szomszédainkról, közös dolgainkról, közéletünkről és a politikusainkról. A sorsunkról, a boldogulásunkról. Nincsenek csodák, sem véletlenek, azt a sorsot érdemeljük, amelyikért a legtöbbet tesszük. Tükröt tartok, hogy lássuk, milyenek vagyunk, ez hogyan vezetett mostani helyzetünkhöz. És elmondom, szerintem mit lenne célszerű tennünk – nekem és Önnek –, hogy előrébb jussunk. Hogyan szeressük egymást, hogyan szeressük magunkat, hogyan szeressük szerelmünket. Kedves Olvasó, ha egyetért az általam leírtakkal, nyugodtan használja fel részben vagy egészben ezen blog tartalmát, közölje újra a forrást megjelölve vagy sajátjaként. Nem vágyom ismertségre vagy közéleti sikerre. Sokkal fontosabbnak gondolom, hogy élhető országban, jól éljünk. Kérem figyelmesen, gondolkodva és időrendben olvassa az általam leírtakat! Köszönöm figyelmét. Naiva Naivissima

Friss topikok

  • maxval a gondolkodó birca: A választás politikai, politikusokat kell választani, nem szakértőket. (2014.03.31. 10:21) A választás dilemmája és kérdése
  • maxval, a gondolkodni igyekvő birca: "Egyszerűbb k meg p betűs szavakkal illetni a kolléganőt vagy évfolyamtársnő előmenetelét és női m... (2013.09.23. 10:24) Kisebbségeink
  • maxval, a gondolkodni igyekvő birca: "Napi használatban nem törekszünk a nyelvünk védelmére" Hála Istennek! (2013.09.21. 12:05) Nyelvében él a nemzet

Címkék

Így írunk, olvasunk és beszélünk

2014.12.18. 10:00 Megérdemeljük

Rengetegen pazarlunk, amikor nem beszélünk szépen, ahogy akkor is, amikor helytelenül vagy nem érthetően fejezzük ki magunkat. Nagyon megnehezítjük a tisztánlátásunkat, amikor saját magunkkal kapcsolatosan fogalmazunk pontatlanul és nagyon megengedően.


Nehezítjük másoknak a gondolataink és érzéseink megértését, ha a gondolatainkat és érzéseinket az elvárásaink vezérlik, mert nem lesz egyensúly a kimondott vagy leírt szavaink és az elérni kívánt céljaink között. Nagyon jól lehet hallani ezt a beszédünkön, egyebek között sűrűn használunk olyan szavakat és kifejezéseket, mint a már, a hadd vagy hadd ne csináljak valamit, ugye, kell, kellene, kellett volna, jó lett volna, jól van na, az az igazság, azt kell látnunk, rólam senki se mondja. Beszélgetőpartnerünk nem fogja tudni eldönteni, hogy annak higgyen, amit hall, vagy annak, amit érez, és esélyes, hogy nem lesz szándékában megfelelni a rejtetten kimondott elvárásainknak, még ha tisztán érzékeli is azokat.


Nem hallgatjuk meg egymást, az a legfontosabb, hogy mi elmondjuk, mások mit tegyenek, és mások meg ezt hallgassák meg. Nem kezdjük magunkon mások meghallgatását, és közben a többiekre haragszunk, hogy milyen alacsony a politikai kultúránk szintje, mennyire nem figyelünk egymásra. Pazarlás minden olyan cikket, beszédet, publicisztikát, vitaindítót megírni, előadni, meghallgatni és elolvasni, amelyik azzal foglalkozik, mások mit tegyenek vagy mit gondoljanak, miközben nem foglalkozik azzal, mi mit tegyünk. Még nagyobb pazarlás haragudni azokra, akik egy-egy ilyen remekbe szabott, találó és frappáns publicisztika vagy előadás után nem tesznek látványosan úgy, ahogy elvárjuk tőlük.


A legtöbb politikai vitában a legkevésbé sem vagyunk kíváncsiak a többiek véleményére, nem akarjuk mások helyzetét megérteni, sokkal inkább azt akarjuk megmutatni és bebizonyítani, hogy mindenkinél okosabbak és éles látóbbak vagyunk, legyen szó otthoni vagy kocsmai politizálásról, de ugyanez a helyzet a fórumok hozzászólásai között, ahogy esetlegesen egy nemzetközi vitában is.


Másik jól felismerhető vonulata a véleményeknek és politikai vitáknak, hogy kerüljük a megmérettetést. Ne mondja el a másik a saját gondolatait, ne vonja kétségbe a mi szerepünket vagy hatalmunkat, ismerje el a fennálló helyzetet, ne akarjon azon változtatni, választások idején pedig ne is induljon olyan jelölt, aki nem felel meg nekünk. Mindent megteszünk azért, hogy elkerüljük a nyílt, egyenlő esélyek melletti megmérettetést. Már ennek a lehetősége, az esetleges szükségessége is mélyen sérti az egónkat, a lehetőség, hogy nem fog látszódni mérhetetlen okosságunk és fölényünk, meg különösen veszélyezteti az önbecsülésünket.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://megerdemeljuk.blog.hu/api/trackback/id/tr916949281

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása